Monday, 23 January 2012

5 Typical Janji Masa Berkapel-Mapel Tapi Tak Ditunaikan.

Assalamualaikum Warahamatullah Hiwabarakatuh.


Heyya Boys and Girls.! Whats up.?! Agak-agak ada lagi tak janji yang korang lupa nak tunaikan.?

Mesti korang semua masa bercinta dulu dok sibuk-sibuk ada janji itu ini dengan kapel korang kan. Macam-macam janji lah yang korang buat sampai ada yang cakap "Till Death Do Us Part" and so on tapi last-last hubungan tu yang death and bukannya korang.

Haa, kalau korang perasan masa korang berjanji tu mesti akan rasa self confidence yang suam-suam milo sebab korang not sure either you promise tu mampu ditunaikan atau pun tak kan kan.?!

For sure lah masa korang berjanji korang akan rasa :

" Eh, gua mampu lah sebab dia kan girlprengg/boyprengg gua, HAK gua, so buat apa gua nak rerisau sangat."

Okay, ramai yang main tentang HAK bila berkapel tanpa akad nikah ni baik laki mahupun si gadis. Kenapa perlu main HAK sedangkan si dia belum tetntu lagi nak dekat kau seadannya.? Kadang-kadang aku pelik dengan budak-budak sekarang yang sibuk dok main pasal HAK. Kononnya dah kapel lepas tu dia sorang jela boleh conquer mamat/minah tu sorang tanpa memikirkan yang orang yang dia dok kapel tu sepender pun mak ayah belikan lagi.Pffft~

Okay, berbalik pada JANJI-JANJI SWEET BUY NOTHING, aku just nak share dengan korang antara janji-janji yang budak-budak sekarang ni cakap masa kapel.


I Won't Leave You, I Swear.

Ini antara typical janji yang korang pernah dengar. Aku taktau kenapa perlu ada perkataan SUMPAH tu. Adakah ia dikaitkan dengan cik sesumpah berwarna hijau yang suka bertenggek dekat pokok tu atau what.? For sure, gentle aku cakap budak-budak sekarang dah tak takut dengan sumpah-seranah ni sebab bagi dorang sumpah ni macam makan megi tomyam tu haa.

Bila dah janji taknak tinggal tapi kenapa tetap tinggalkan.? Jangan berjanji takkan tinggalkan sebab one day kalau korang yang tak tinggalkan, maybe kapel korang akan buat dekat korang dengan macam-macam alasan.

I Takkan Main Kayu Api 10 Batang.

Benda ni biasalah bagi lelaki macam aku kan. Konon berjanji taknak main kayu 3 bagai tapi buat jugak sebab apa.? Sebab NAFSU bhai. Lelaki kan ada 1 nafsu dan juga 9 akal, yang 9 akal tu lah digunakan untuk menipu aweks-aweksnya.

Once dah main kayu 3, tak mustahil akan nak buat lagi untuk relay yang coming soon kan so its better for u gegirls to beware with this kind of guy especially yang selalu tukar relay dkt FB tu kononnya FAKE padahal dia dah kena dump atau dia yang meng-dump aweksnya tu.


Kahwin-mahwin Lagi 123457890 Tahun Lagi.


Lets Get Married bebeh.!Oyeah.! Sekolah tak habis nak cakap pasal kahwin. Ingat kahwin tu macam main pondok-pondok.? Macam main galah panjang siapa kena tag dia loser.? Ini lagi satu janji-janji orang yang dok hangat berkapel ni.

Bagi yang betul-betul serius its okay lah sebab dorang ada effort, ni yang aku nak cakap pasal budak-budak yang masih di alam kain biru seluar taik lembu ni dah memandai nak kahwin-mahwin atau tak pun dorang buat married sendiri dengan diwalikan cikgu serta saksi oleh rakan sekelas.Hihi.

Kerja kahwin ni  bukan kerja main-main. Once kau dah lafaz nak kahwin, means kau dah dikira engaged secara batin dengan pasangan kau tu. Dosa pahala aku taknak sebut sebab Blog aku bukan blog Manisnya Kurma ini. Just wanna sharing is mereng dengan korang tentang bahayanya bila bercakap bab-bab kahwin ni.

Bagi lelaki, benda ni macam main-main tapi for girls, dorang akan anggap this is serious matter sebab well, siapa taknak kahwin beb.!? Kalau aku jadi perempuan pun akau sekasaited. Janji tinggal janji dibawa ke mimpi jela derr.

I Takkan Sakitkan Hati You


Pelease don't hurt my heart bie. Yeayy.! Imma already toreh-toreh your hati lahh sayang. Dah, shuhhh-shuhh.!! Chakk.! Ini antara lagi satu typical janji yang bagi aku memang tak patut korang lafazkan sebab benda ni hari-hari korang akan buat tak kisah lah sama ada dengan kekasih terang atau gelap korang ke atau mak yah korang ke, kawan-kawan semua.

Life is imperfect, yaa, aku tau tu and thats why aku cakap korang perlu avoid doing this thing. Nak tahu kalau someone tu tengah sakit hati atau terluka sana sini, dekat laman sosial Mukabulu tu. Hari-hari ada je status sakit hati itu lah ini lah sampaikan aku dah boleh baca sambil tutup mata je haa.



Walaupun Kita Jauh, Kita Akan Sentiasa Dekat Di Hati <3


Aww.! So suweet of you lah. puihh.! Haa, ni lagi satu, jauh di mata dekat hati. Dah macam iklan TV9 tu. Janji ni sangat femes since zaman Hang Tuah lagi. Well, bila dah jauh, mula lah akan buat benda yang bukan-bukan. Kapel kau bukannya tahu pun kan unless kalau korang ni ada kimia yang sangat kuat serta saling mempercayai.

Baru-baru ni heboh dekat Youtube dengan Facebook pasal video LONG DISTANCE RELATIONSHIP between a guy from Singapore and the girs was from Sweden (If i was not mistaken) bout their long distance relay yang sangat ohsem.! Thats good bro sebab aku boleh nampak effort this guy yang bersungguh-sungguh nakkan perempuan tu.

Nak jadi macam dalam video tu korang kenalah ada sense of trustworthy and also sense of humanity. Kalau ada trust tapi korang ni jenis kejam and pentingkan diri. No point kapel-mapel for you bebeh.

Bila dah berjanji, kenalah ditunaikan. Tak guna berguna kalau tak ditepati bak kata Saloma. Kalau tak mampu nak tunaikan, just go on with your relay but make sure jangan letak apa-apa harapan dekat kapel korang tu. For guys, perempuan ni bro dia senang perasan and touching. For girls, guys ni jenis endah tak endah bila dia cakap, dalam 10 cakap dia, satu je yang boleh diapakai so choose it wisely aite babe.?! :)