Thursday, 17 November 2011

Jenis-Jenis CintanCintun

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh

Hello-Mello Pencinta Wanita dan Juga Wanita yang Ingin Dicintai.!


Malam tadi aku banyak menghabiskan masa bersolo-molo di depan lappy tanpa mempedulikan sebarang text dan incoming call  disebabkan terlampau penat berlari di waktu petang. Nak carik Celebrity Fitness dekat sini memang tak lah kan, so dengan berlari berseorangan ditemani Pemain Mp3 ni lah aku berjaya berlari sampai muntah hari-hari.


Dipendekkan cerita, semasa berada di dalam situasi MR. LONELY tu, tetiba aku mendapat seketul idea untuk membuat entry tentang CINTA-MINTA-PINTA and aku bet mostly Bloggers di luar sana tanpa mengira jantina dan status suka baca Troll-Troll atau apa sahaja yang berkaitan dengan CintanCintun ni. (Aku sendiri pun suka sebenarnya).


Sambil melayan lagu cinta pelbagai versi, dari Melayu ke Vegas, dari Vegas ke Seoul, jari jemari gayboy aku ni pun dengan galaknya mula menekan setiap inci huruf di papan kekunci komputer riba tu. (Sangat skema bukan). Aku menaip tanpa memandang ke kiri dan kanan. Yela, buat apa nak pandang kiri kanan kalau dah sah-sah skrin monitor kau dekat tengah.


What The Hacks is CINTANCINTUN.?


Ramai yang tahu apakah makna CINTA. Budak sekolah rendah sekarang pun kemain lagi dah pandai nak ber-love-love ni. Tengok jelah dekat Facebook tu, baru darjah 5 6 dah pandai dah request IN RELATIONSHIP, siap buat simbol love semua..awwww# 


Aku mula kenal dan terkena dengan panahan cinta ni pun masa menjejakkan kaki ke sekolah menengah sebab before this aku menuntut di salah sebuah dimana pelajarnya semua sejenis. Baru masuk dah kena swit-swit macam tikus. Mula-mula tu agak lah GELIMAT tapi lama-lama rasa macam feel pulak. Well, tu lah nikmatnya jadi HOTSETAP ni. :D


Berikut merupakan Antara Jenis CintanCintun yang ada :


Romantic Love - An abiding love for a partner with whom you feel passion, attraction, caring and respect.


Maksudnya : Kau bercinta dengan orang tu dengan menerima semua kelebihan dan juga kekurangan yang dia ada. Tak kira lah dia cantik ke hodoh ke hensem macam Aaron Aziz ke. Inil juga  dipanggil sebagai True Love which is consist of semua elemen. Tak semua orang  boleh ada cinta yang macam ni kalau dah masing-masing asyik nak ikut kehendak nafsu saja. Bagi yang merasai benda ni boleh juga dikategorikan sebagai THE PERFECT COUPLE.


Eros -  A passionate love usually involving sexual feeling for a love interest.


Maksudnya : Atau dalam erti kata mudah, cinta sekadar ingin melempiaskan NAFSU. Cinta ni  kira macam Touch N Go, bila kau dah dapat apa yang kau, then kau tinggalkan si dia terkongtang-kangting. Mostly banyak terjadi sekarang ni dikalangan budak-budak sekolah. 


Companionate Love - Feelings of warmth towards a friend with whom you love to spend time.


Maksudnya : Yang ni pun banyak jugak jadi iaitu suatu keadaan di mana dia tak stick dengan someone. Dia akan rasa selesa dengan sesiapa yang mempunyai minat dan juga taste yang sama. Cinta macam ni sangat tak digalakkan sebab ia boleh mengundang.


Unconditional Love A - Type of affection and caring that is so strong that you feel it consistently, regardless of what other people does.


Maksudnya : Cinta ni banyak berlaku bila salah seorang tu berkapel disebabkan rasa simpati. Sebagi contoh that guy not good looking and the girl tu Model La Senza. Kalau diikutkan dia boleh dapat a better man dari yang dia ada sekarang ni and atas dasar KESIAN, maka nak taknak dia meneruskan juga percintaan yang berlandaskan Ishh Ishh Ishhh Kesian tu.


Puppy Love @ Monkey Love - A childish, innocent crush on someone that you don't know well.


Maksudnya : Well, benda ni aku rasa semua orang pernah alami dimana korang suka orang tu disebabkan korang suka tengok dia. Dia hensem bila buat rambut pacak-pacak , cantik bila bertudung and so on. Bila dah suka mana nak kenal hati budi, tup tap terus mintak kapel, tak sampai seminggu break. Banyak berlaku di sekolah sekolah dan juga kolej.


Spiritual/ Divine Love - This type of love recognizes the Divine light everyone and everything. love is given to everyone as an act of loving God.


Maksudnya :  " Dia mencintai mereka dan merekepun mencintai-Nya."(Al Maidah : 54)


Setiap agama mempunyai kepercayaan masing-masing tentang konsep ketuhanan. Dalam Islam, mereka yang selalu mengingati Allah, mengikuti segala suruhan dan meninggalkan apa yang dilarang dan lidahnya sentiasa basah dengan Zikrullah maka secara langsung Allah menyanyanginya sebagaimana Dia menyayangi Para Nabi dan mereka yang dikasihaniNya. Senang cerita, cintakan dunia cintakan Akhirat. :)


Actually ada banyak lagi Jenis-Jenis CintanCintun ni tapi cukup lah sekadar ni sahaja sebab bukan semua orang nak ambil tahu pun. Yang dorang tahu just Bercinta, Bercium ,Berjimba, Bergaduh and lastly Bercerai. Easy Life Dude. :D


Ramai sekarang Yang Kahwin Muda, Okay, Umie.!!! Nak Kahwin Mahwin Pehlissss

3 comments:

perempuanhodoh said...

i love this post. . i x la banyak pengalaman mane. .but sometimes. . perjalanan yg i hadapi tu dah mengajar i. .

feyra shamsuddin تون فيرا شمس الدين said...

good entry. :)

nabilah zulhairy said...

=D